Joulukuussa koulutus monikulttuurisuuden kohtaamisesta!

Tervehdys Upsyn jäsenet!

Joulukuussa olisi tarjolla jäsenistölle maksuton erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen koulutus maahanmuuttajien ja pakolaisten kohtaamisesta psykologin työssä. Koulutus järjestetään tuttuun tapaan Pasilan kirjaston auditoriossa perjantaina 14.12. klo 9.00-16.00. Mukaan koulutukseen mahtuu 90 nopeinta ilmoittautujaa. Ilmoittautuminen alkaa torstaina 8.11.2018 klo 18.00 tämän linkin kautta ja päättyy sunnuntaina 18.11. klo 18.00. Mukaan päässeille ilmoitetaan sähköpostitse maanantaina 19.11. Alta löytyy koulutuspäivän tarkempi aikataulu ja luentojen aiheet:

9.00-9.30 Aamukahvi ja leipä
9.30-10.30 Aikuisikäisten maahanmuuttajien mielenterveysongelmat ja arvioinnin erityispiirteet
10.30-10.45 Jaloittelutauko
10.45-11.45 Traumatisoituminen
11.45-12.45 Kotoutumisen edistäminen
12.45-13.45 Lounas (omakustanteinen)
13.45-14.45 Perheiden kohtaaminen (PsT Saija Kankaanpää, ELY-keskuksen ja SOS-Lapsikylän TUKENA-hanke)
14.45-15.45 Lasten ja nuorten psykologinen arviointi (PsT Saija Kankaanpää, ELY-keskuksen ja SOS-Lapsikylän TUKENA-hanke)
15.45. Koulutuspäivä päättyy

Aikuisikäisten maahanmuuttajien mielenterveysongelmat ja arvioinnin erityispiirteet

Hyksin kulttuuripsykiatrian poliklinikalla työskentelevä lääketieteen tohtori Venla Lehden pitämän aloitusluennon tavoitteena on kuvata pakolaisilla ja muilla maahanmuuttajilla esiintyviä mielenterveysongelmia ja kulttuuristen tekijöiden merkitystä. Lisäksi luennolla käsitellään arvioinnin ja hoidon suunnittelun haasteita sekä keinoja niiden ratkaisemiseksi.

Traumatisoituminen

Psykologi, psykoterapeutti Ann-Christin Qvarnström-Obrey on työssään erikoistunut traumatisoituneisiin pakolaisiin ja turvapaikkaa hakeviin lapsiin, nuoriin ja perheisiin sekä heidän mielenterveydellisiin haasteisiin ja psykoterapeuttiseen hoitoon. Ann-Christin kertoo luennollaan, miten traumatisoituneen henkilön tunnistaa ja millaista hoitoa traumatisoituneille pakolaisille ja turvapaikkaa hakeville tarjotaan. Luennolla on tarkoitus käsitellä myös hoidon vaikuttavuutta sekä käydä lyhyesti läpi myös kunniaväkivaltaa.

Kotouttaminen edistäminen

THL:n PALOMA-hankkeen projektipäällikkö Johanna Mäki-Opas kertoo, mitä kotouttaminen tarkoittaa ja miten sitä tällä hetkellä toteutetaan. Johanna nostaa esiin myös kotouttamiseen liittyviä haasteita ja pohdintaa siitä, miten psykologit voisivat edistää kotoutumista. Lisäksi luennon aikana käsitellään lyhyesti tulevaisuuden suunnitelmia ja kotouttamisen kehittämistä.

Perheiden kohtaaminen sekä lasten ja nuorten psykologinen arviointi

Psykologian tohtori Saija Kankaanpää on Psykologiliiton monikulttuuripsykologian ammatillisen työryhmän jäsen ja tehnyt väitöskirjansa somalitaustaisten maahanmuuttajien mielenterveydestä ja psykiatrisesta arvioinnista. Lisäksi hän työskentelee ELY-keskuksen ja SOS-Lapsikylän yhteisessä TUKENA-hankkeessa, jossa tuetaan yksin maahan tulleiden alaikäisten hyvinvointia ja kotoutumista Uudenmaan alueella. Ensimmäisessä luennossaan Saija käsittelee vanhemmuuden käytänteitä ja vanhemmuuden ”kulttuurista logiikkaa”, maahanmuuttajataustaisten perheiden haasteita ja voimavaroja uudessa kotimaassa sekä antaa vinkkejä sujuvan yhteistyön aikaansaamiseksi. Erityiskysymyksinä käsitellään lyhyesti tyttöjen sukuelinten silpomista ja kuristusväkivaltaa. Toisella luennolla Saija kertoo Psykologiliiton monikulttuurisen arvioinnin suosituksista esimerkkien avulla sekä tuo esiin menetelmien kieli- ja kulttuurisidonnaisuutta ja hyvän monikulttuurisen arvioinnin periaatteita. Lopuksi käydään läpi vielä tulkin kanssa työskentelyä.

Mikäli koulutukseen liittyen herää jotakin kysymyksiä, Upsyn johtoryhmälle voi laittaa sähköpostia upsy.info@gmail.com.
MITÄ: Monikulttuurisuuskoulutus
MISSÄ: Pasilan kirjaston auditorio (Kellosilta 9, 2. krs, Helsinki)
MILLOIN: Pe 14.12.2018 klo 9.00-16.00
ILMOITTAUTUMINEN TÄSTÄ LINKISTÄ 8.11. klo 18.00 ALKAEN